Smartwatches – hype of nieuwe standaard?

In de wereld van de technologie kan het snel verkeren. We nemen even een kijkje terug naar drie jaar geleden, het jaar 2010. De eerste tablets zagen het licht en werden destijds alleen door de gadgetliefhebbers opgepakt. 3D TV’s daarentegen waren helemaal hot en er werd voorspeld dat deze TV’s de nieuwe standaard voor het komende decennium zouden worden. Drie jaar later heeft meer dan de helft van de Nederlanders een tablet in huis en zijn 3D TV’s in de verdomhoek geschoven. Wat gaat er gebeuren met de smartwatches?

apple smartwatch iwatch

Het zat er dik in dat producenten op een gegeven moment zouden experimenteren met smartwatches – horloges die meer dan alleen de tijd kunnen weergeven. Er zijn momenteel al een aantal smartwatches op de markt. Zoals met veel apparaten van het eerste uur, moeten we toegeven dat er nog veel verbeterd kan worden. Toch hebben de slimme horloges wellicht toch een toekomst.

De grootste uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen prijs, design en features. Wanneer de slimme horloges duurder worden dan een smartphone of een ultrabook, dan zullen alleen mensen die een Rolex om hun arm hebben de horloges willen kopen. Wanneer de horloges echter niet veel meer doen dan de tijd weergeven, dan zullen de slimme horloges waarschijnlijk niet meer dan een tijdelijke trend worden.

Verschillende kopstukken van vooraanstaande tech-bedrijven geven aan dat zij in ieder geval verwachten dat de smartwatch een reƫle kans heeft om straks een standaard item te worden in het straatbeeld van de toekomst. De eerste lichting smartwatches is momenteel beperkt door de korte batterijduur en het gebrek aan rekenkracht van de CPU.

Wellicht komt daar in de toekomst verandering in nu de grote jongens interesse hebben getoond in de smartwatches. Zo werkt Samsung aan de Galaxy Watch, Sony aan de SmartWatch 2 en ook Apple schijnt te werken aan de iWatch. Vooral laatstgenoemde heeft een grote kans om het fenomeen smartwatch een flinke boost te geven aangezien het de iPhone en de iPad van Apple waren die smartphones en tablets op de kaart hebben gezet.

De vraag is daarnaast of het bij smartwatches geoorloofd is om zoveel aandacht te besteden aan de specs van de slimme horloges. De keuze voor het dragen van traditionele horloges wordt voornamelijk bepaald door emotionele redenen terwijl de keuze aan de hand van specs vooral rationeel is. De tijd zal het leren.

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.
shared on wplocker.com