Een samenvatting van de smartwatches van het eerste uur

De ontwikkeling van de smartwach staat nog in haar kinderschoenen. Hoewel de eerste smartwachtes al enige tijd te koop zijn voor de ‘early adapters’, is het echter nog flink puzzelen voor de producenten. De opdracht is om uit te vogelen welke samenstelling van features, prijs en technologie  het best aansluit bij de wensen van de consument. Er zijn namelijk verschillende partijen bezig met, of van plan om, smartwatches te vervaardigen. Deze partijen hebben elk een eigen visie op de smartwatch. We kunnen de beschikbare smartwatches in een aantal categorieën indelen. Hieronder kun je zien wat er nu al verkrijgbaar is.

smartwatch galaxy gear

De klassieke smartwatch

Onder deze categorie valt momenteel de Citizen Eco-Drive Proximity. Citizen is een ouderwetse horlogemaker en staat bekend om elegante, klassieke horloges. De smartwatch van Citizen is opnieuw een elegant horloge met een klassieke look. Helaas heeft de smartwatch op het gebied van features weinig te bieden en het prijskaartje van 300 euro helpt niet mee.

De crowdfund smartwatches

De crowdfund smartwatches zijn op te delen in twee sub-categorieën: analoog en digitaal. Er zijn momenteel twee analoge smartwatches die via crowdfunding tot stand zijn gekomen: de Martian Passport en de ConnecteDevice Cookoo. De eerste ziet er met haar kleine OLED scherm niet heel erg imposant uit maar beschikt over features als nummerherkenning en kan SMS’jes weergeven. De laatste is goedkoper en heeft een beter design maar heeft daarentegen minder features.

Daarnaast zijn er ook crowdfund projecten die voor digitale horloges hebben gekozen. Het meest prominente horloge uit deze reeks is de Pebble. Voor ongeveer 120 euro is de Pebble een smartwatch met redelijk veel features en een betere batterijduur dan de meeste horloges. Toch is de Pebble qua design en scherm nog mijlenver verwijderd van een huidige smartphone.

De vreemde eend in de bijt

De I’m watch van i’m S.p.A. verdient een geheel eigen categorie. Deze smartwatch zit vol met allerlei aparte features waardoor het horloge eerder op iets uit een James Bond film lijkt dan een serieuze poging tot een smartwatch. Het probleem is namelijk dat het overgrote deel van de features simpelweg niet naar behoren werken. Daarnaast is het prijskaartje van de i’m Watch momenteel te hoog om echt kans te maken.

De gevestigde namen uit de smartphone wereld

Het is natuurlijk geen wonder dat de grote namen uit de smartphone wereld ook interesse hebben in de smartwatch. Sony heeft de primeur en heeft momenteel al een eerste smartwatch op de markt: de b. Deze smartwatch is tevens één van de betere smartwatches op dit moment met weinig problemen, een mooi design en veel features. Er moet wel verder gesleuteld worden aan de display en de batterijduur.

Maar ook Samsung zal zicht met de Samsung Galaxy Gear in de strijd mengen en Apple CEO Tim Cook heeft aangegeven dat de iWatch er zeker zal gaan komen. Chipfabrikant Qualcomm zal overigens ook met een smartwatch komen dus de markt is zeker nog open.

Tags: , , , ,

Comments are closed.
shared on wplocker.com