Ook Qualcomm toont interesse in de gloednieuwe smartwatchmarkt

De gloednieuwe smartwatchmarkt, als je al van een markt mag spreken, trekt talloze geïnteresseerde partijen aan. Eén van de geïnteresserde partijen is Qualcomm. Qualcomm is vooral bekend van de Snapdragon reeks – een reeks high end processoren die bedoeld zijn voor mobiele computers zoals smartphones en tablets. Qualcomm wil laten zien dat zij hun technologie ook in smartwatches kunnen toepassen.

Qualcomm smartwatch

De Qualcomm Toq is een experimentele smartwatch

De smartwatch van Qualcomm heet de Qualcomm Toq. De Toq is vooral een experiment om aan de wereld te laten zien dat de fabrikant van mobiele chips ook in staat is om smartwatches te produceren. Er zullen volgens de fabrikant slechts een paar duizend exemplaren van de Toq op de markt komen.

Wat is dan precies het idee achter de Toq? Met een zodanig kleine oplage zal Qualcomm in ieder geval niet streven naar een dominante marktpositie. Naast het aantonen dat de fabrikant in staat is om smartwatches te produceren ,verkoopt Qualcomm voornamelijk een visie. De Qualcomm Toq is de visie van Qualcomm over hoe een ideale smartwatch eruit zou moeten zien.

Wat krijgt de Qualcomm Toq smartwatch allemaal mee?

Als we kijken naar de inhoud van de smartwatch, dan zien we dat Qualcomm inderdaad een andere visie op de smartwatch heeft dan de andere fabrikanten. Allereest heeft de smartwatch een lichtere processor. De Qualcom m Toq beschikt over een Cortex M3 processor met een kloksnelheid van 200 MHz. Daarnaast is het scherm van de smartwatch gebaseerd op de Mirasol technologie. Je kunt het scherm zien als een e-ink scherm met kleurweergave.

Waarom heeft Qualcomm voor haar smartwatch juist voor deze specs gekozen?

Qualcomm heeft bewust voor “less is more” gekozen. Zowel de processor als het beeldscherm zijn ten opzichte van de alternatieven behoorlijk zijn. De Qualcomm Toq kan dus, in tegenstelling tot de meeste andere smartwatches, langer dan een dag mee zonder dat er een oplader aan te pas komt. De fabrikant is er van overtuigd dat een langere batterijduur een grote rol speelt het bepalen over de smartwatch populair wordt. De smartwatch zal volgens Qualcomm op een volle batterij vijf dagen lang meegaan.

De Mirasol technologie heeft daarnaast ook nog een ander voordeel. Een Mirasol scherm is namelijk in het zonlicht ook nog goed leesbaar. Veel smartwaches beschikken over een OLED scherm en deze schermen zijn bij fel licht minder goed leesbaar. Uiteindelijk zul je je smartwatch meerdere malen per dag moeten kunnen raadplegen.

Qualcomm Toq is een unieke smartwatch

De Qualcomm Toq zal overigens behoorlijk uniek zijn. Qualcomm geeft namelijk aan dat zij niet verwachten zelf smartwatches te gaan produceren. De fabrikant ziet het liefst dat andere fabrikanten hun concept overnemen en dat zij de chips leveren.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.
shared on wplocker.com